Tips

Goede Tips in de tandheelkunde

‘Elk kind kost een tand’ luidt het gezegde. Gelukkig is dat niet zo. Met een goede gebitsverzorging hoeft uw gebit niet te lijden onder uw zwangerschap.

Gebitsproblemen bij zwangerschap
Dat u tijdens een zwangerschap vatbaarder bent voor tandbederf (cariës), is een misverstand.  Wat wel vaak gebeurt, is dat uw eetlust of behoefte aan zoetigheid toeneemt. Iedere keer dat u iets zoets eet, is dat een aanval op uw gebit. Daarom is het van belang uw gebit goed schoon te houden. Blijf dus goed poetsen en houd de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon met flossdraad, ragers of tandenstokers.

Daarnaast geven veel vrouwen over, vooral gedurende de eerste maanden. De verleiding is groot om direct daarna uw tanden te poetsen om die vieze smaak kwijt te raken. Toch kunt u dat beter niet doen. Maagzuur tast namelijk het tandglazuur aan. Als u direct na het overgeven uw tanden poetst, kunt u het glazuur gemakkelijk wegpoetsen. Het is beter uw mond alleen met water te spoelen. Tandvleesontsteking (gingivitis) komt wél vaker voor bij zwangere vrouwen. Door een combinatie van een veranderde hormoonhuishouding en een zwelling van het tandvlees gaat het tandvlees gemakkelijker bloeden. Hierdoor bent u vatbaarder voor bacteriële ontstekingen.

Extra gebitscontrole
Het beste is voor de zwangerschap uw gebit door de tandarts te laten nakijken en met een gezond gebit de zwangerschap in te gaan. Verder zijn tandvleesontstekingen te voorkomen of vroegtijdig op te sporen door ook tijdens de zwangerschap uw gebit te laten controleren. Vertel uw tandarts altijd dat u zwanger bent. In het begin van de zwangerschap is het, ondanks de lage straling, bijvoorbeeld beter geen röntgenfoto’s te maken. 

Een gezond kindergebit
Een gezond kindergebit is de basis voor een gezond gebit op latere leeftijd. Gezonde melktanden zorgen namelijk voor een goede inplanting van de blijvende tanden. Zodra uw kind tanden krijgt, is het dus zaak met mondhygiëne (link behandelmethoden) te beginnen. Daarmee voorkomt u tandbederf (cariës) en andere klachten. 

Tips voor een gezond kindergebit:

 • Geef uw kind drie maaltijden per dag en maximaal vier keer een tussendoortje;
 • Wees matig met zure vruchten, zoals sinaasappels, bessen, appels, druiven en kiwi’s en de daarvan afgeleide producten zoals appelstroop, jam en vruchtensappen;
 • Wees matig met snoep. Met name vruchtensnoepjes en snoep waarop je moet zuigen zoals lolly’s tasten het tandglazuur aan;
 • Leer uw kind regelmatig water te drinken.
 • Zorg dat uw kind tweemaal per dag goed zijn tanden poetst.  Bij voorkeur ‘s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapen gaan. Ons advies is kinderen tot tien jaar ’s avonds na te poetsen;
 • Vermijd eten en drinken voor het slapengaan;
 • Laat peuters niet met een flesje gezoete drank naar bed gaan;
 • Neem uw kind vanaf een jaar of vier mee naar de tandarts.

Tanderosie voorkomen
Tanderosie wordt veroorzaakt door zuren in voedingsmiddelen. Deze zuren lossen uw tandglazuur op. Het is een sluipend proces dat u pas merkt als eigenlijk al te laat is, bijvoorbeeld als uw tanden gaan verkleuren of dunner worden. In een vergevorderd stadium kunnen zuren zelfs het blootliggende tandbeen oplossen. Omdat onze et voedingspatronen de laatste jareningrijpend zijn veranderd, neemt het aantal mensen dat last heeft van tanderosie toe.

U kunt het volgende doen om tanderosie te voorkomen of te beperken:

 • Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Gebruik drie maaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als één moment.
 • Beperk het gebruik van zure dranken, zoals vruchtensappen en frisdrank en neem als alternatief water, koffie en thee (zonder suiker) of melk. 
 • Poets tweemaal per dag uw tanden. Gebruik een zachte tandenborstel en een fluoride tandpasta. Reinig de ruimte tussen de tanden en kiezen eenmaal per dag met ragers, flossdraad of tandenstokers. 
 • Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Het  oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen.

Gevoelige tandhalzen
Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk hebt u last van blootliggende tandhalzen. Als uw tandvlees zich terugtrekt, komen de hals en de wortel van de tand bloot te liggen. Omdat daar geen glazuur op zit, is de tand of kies gevoeliger voor temperatuurverschillen. Bovendien kan uw tandvlees makkelijker ontstoken (gingivitis) raken. Goede mondhygiëne is een manier om gevoelige tandhalzen aan te pakken. Dat betekent dat u dagelijks alle tandplaque van en tussen uw tanden en kiezen moet verwijderen. Ook een verstandig voedingspatroon helpt bij de gevoelige tandhalzen.

Tips voor een goede mondhygiëne: 

 • Poets uw tanden tweemaal per dag gedurende twee minuten met een fluoride tandpasta. Gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te hard;
 • Reinig dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad.; 
 • Pas op met zure voedingstoffen. Zuren maken het tandbeen zwakker, waardoor u het makkelijk wegpoetst
 • Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink niet teveel vruchtensappen of frisdrank.

Wat kan de tandarts doen?
De tandarts of mondhygiënist zal met u bekijken of uw mondhygiëne is te verbeteren, bijvoorbeeld anders poetsen of uw voedingspatroon aanpassen. Verder kunnen onze tandartsen een lak met extra fluoride aanbrengen, maar de werking daarvan is tijdelijk. Bij ernstige klachten kunnen de blootliggende halzen worden voorzien van een vulmiddel, zoals composiet. Dat gebeurt vaak met een plaatselijke verdoving.

Tandenpoetsen
Goede mondhygiëne begint met tandenpoetsen. Daarmee verwijdert u tandplaque, het wittige, nauwelijks zichtbare laagje op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. In tandplaque zitten bacteriën die suikers en zetmeel omzetten in zuren. Die zuren kunnen gaatjes (cariës) in uw gebit veroorzaken. Bovendien kunnen die bacteriën tot ontstoken tandvlees leiden. Niet verwijderde plaque verhardt tot tandsteen. 

Tips voor goed poetsen:

 • Poets met korte horizontale bewegingen. Besteed daarbij vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand. Tandplaque verdwijnt door de haartjes     zachtjes heen en weer te bewegen op de plaatsen waar plaque zit;
 • Houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets uw tanden in de onderkaak bijvoorbeeld eerst aan de binnenkant, dan de buitenkant en tenslotte de bovenkant. De bovenkaak poetst u in dezelfde volgorde;
 • Poets tweemaal per dag twee minuten, bij voorkeur na het ontbijt en voor het slapengaan;
 • Kies een zachte tandenborstel en gebruik een fluoride tandpasta. Fluoride maakt uw tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur;
 • Doe de tandpasta op een droge tandenborstel;
 • Met een elektrische tandenborstel kunt u tandplaque makkelijk verwijderen, omdat deze borstel de juiste poetsbeweging voor u maakt.